torstai 5. helmikuuta 2015

Hello, Mr. Rawneberg!

En ole ikinäikinäikinä tykännyt Runeberginleivoksista. Ehkä mämmin jälkeen kaameinta, mitä merkkipäivien nimissä on pitänyt säännöllisesti suuhunsa pistää (ja miksi ihmeessä? En edes ole niin kovin perinteinen. Voi odotukset, halleluja!).



Päätin kuitenkin, että koska en ole perinteinen, voisin vähän kikkailla keittiössä. Tulee jotain tai ei. No tuli. Uusi perinneleivonnainen tähän tipattoman tammikuun jälkeiseen "ei mitään varsinaista syytä juhlia kevättä odotellessa"-helmikuuhun. Saanko esitellä, raakaakin raaempi Rawnebergin leivos, joka on tehty aitoon Runebergin vaemon henkeen siitä mitä kaapista sattui löytymään.




Rawnebergin leivos, 10 kpl

2 dl mantelijauhoa
2 rkl auringonkukansiemeniä
2 rkl pellavansiemeniä
1 tl mustia seesaminsiemeniä
3/4 dl kookosjauhoa
5 taatelia (pehmeitä, jos käytät kuivattuja niin liota)
3 pehmeää viikunaa
2 tl kanelia
0,5 tl jauhettua neilikkaa
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl inkivääriä
ripaus suolaa
3 rkl vettä
4 kukkurallista rkl kookosöljyä osissa (lisää sitä mukaa, jos tarvitsee. Määrä riippuu jauhojen kuivuudesta ym.)

Laita kaikki aineet kulhoon (taatelit ja viikunat pieniksi silputtuna) ja ala vaivata käsin taikinaksi. Vettä ja kookosöljyä voi lisätä vähitellen sitä mukaa, että taikina pysyy kasassa. HUOM! Kookosöljy on sitä varten, että taikina pysyy paremmin kasassa myös leivoksena, eli älä kasvata veden osuutta liikaa.



Leivo taikinasta tanko leivinpaperin päällä ja leikkaa se 10 osaan. Muotoile jokaisesta osasesta haluamasi muotoinen leivos. Nämä olisivat pysyneet oikein hyvin kasassa ilman vuokiakin, mutta minusta ne olivat vaan kauniimpia noin.

Kuorrute
n. 1 dl kookoskermaa
tippa hunajaa tai aitovaniljaa
vadelmia/hilloa/muita hilppeitä

Notkista kookoskerma esim haarukalla sekoittelemalla. Lisää makeutusta tai vaniljaa makusi mukaan. Lusikoi pikkuisen kerrallaan jokaisen leivoksen päälle. Pursotuskin varmaan onnistuisi, mutta en löytänyt pursotintani. Koristele leivos (perinteisesti vadelmahillolla, minä laitoin ihan vaan vattusia pakastimesta, koska en kaivannut hillon makeutta).

Pistä leivokset kylmään tekeytymään tarjoiluun saakka. Nämä voi hyvin tehdä reilusti etukäteen, vaikka edellisenä päivänä, säilyvät viileässä (joskin jääkaapissa sulavat marjat koristeessa saattavat aiheuttaa esteettistä harmia).

 
Kävin tänään tekemässä vähän hankintoja ravintolapäivää varten, sillä olen tällä kertaa liikekumppanina Puntti&Pähkinässä, jossa Marikan kanssa pistetään pöytä koreaksi erilaisilla raakaherkuilla! Pop-up ravintola pidetään 15.2. Kuntokeskus Huipun alakerrassa klo 12-15 (tai siihen asti kun tarjoiluja riittää), tulkaahan moikkaamaan ja herkuttelemaan <3

2 kommenttia:

  1. Asiallinen nimi teidän ravintolalla :) Ja herkullisilta näyttävät rawnebergit!

    VastaaPoista
  2. Nimestä saa kiittää Marikaa, joka on pitänyt kyseistä raakakakkulaa jo muutamaan otteeseen aiemminkin. Nyt voisi tietysti miettiä, saisiko "puntin" sanomaa vielä nostettua selkeämmin esille? Rawnebergit olivat kyllä hyviä, mutta melko tuhtia tavaraa :)

    VastaaPoista

Anna palaa, beibi!