sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Kokemuksia valmennusruokavaliosta ja esimerkkiruokapäiväkirja

Olen nyt syönyt valmentajan ohjeistuksen mukaan reilun kuukauden. Ohjeeksi tuli syödä enemmän, useammin ja hiilaripainotteisemmin. Esimerkkipäivät laskettiin Finellin tietokannan avulla, jotta oikeanlainen koostaaminen olisi helpompaa. Kyseessä olivat kuitenkin esimerkkipäivät, pääpaino olisi opetella syömään itse oikein pitkällä aikavälillä. 

Aloin syömään - ja urakalla. Tuntui todella, että olen syönyt ihan liian vähän ja harvoin; nyt oli vaikea saada tavoitteellisia energiamääriä täyteen vaikka söi omasta mielestä koko ajan. Olen sisukas ja säntillinen, eli söin ja suoritin. Juoksu kulki, mutta  paino ei tippunut ja olo oli ihan kaikin puolin suosta. Usko loppui siihen paikkaan; virallisterveellinen, viljapainotteinen ruokavalio ei ole meikäläisen juttu. Tässä kohtaa tarkennuksena: valmentaja ei määränyt viljaa, mutta hiilareita nyt on suhteellisen helppo saada esim. leivästä ja pastasta ja protskuja maitotuotteista, niin sinne suuntaan se sitten lipsahti. 

Olo oli kauhea. Olin kuin puurossa koko ajan. Juoksu kulki, mutta muuten olin väsynyt, allapäin, kyseenalaistin elämää ja ensi kertaa pitkään pitkään aikaan oli haasteita lähteä lenkille tai jumppaan. Noin neljännen viikon aikana kävin Huipulla hierojalla, jonka kanssa otin asian puheeksi, hän kun tietää myös yhtä jos toistakin treenaamisesta ja on havahtunut myös erilaisiin syömisen tapoihin. Sen keskustelun jälkeen aloin pohtia, että tosiaan; miksi puputan leipää ja rahkaa, jos ne eivät tuo hyvää oloa? 

Valmentajamme Marko otti sopivasti yhteyttä ja kyseli treeneistä, kerroin avoimesti miten on asian laita. Hän rohkaisi jatkamaan valitulla polulla sekä treenin että syömisten suhteen ja perusteli kyllä näkökantansa hyvin. Olin itse epäillyt runsaiden hiilareiden olevan syynä puuroutumiseen, mutta kyllähän näillä treenimäärillä polttoainetta tietysti tarvitsee.... Aloin sitten ruukkaamaan syömisiäni pitämällä valmentajan hyvät päälinjat mielessä, mutta kuuntelemalla omaa oloani. Ylläri ylläri, kun gluteeniviljat jäivät sivuosaan, puuroinen ja tukkoinen sekä superväsynyt mieliala jäivät pois parissa vuorokaudessa. Siis oikeasti! Kokeilkaapa! 

Ohessa nyt hyvinvointini mukaan rakennettu esimerkkipäivän ruokapäiväkirja. Päälinjoista koitan pitää kiinni, syödä tarpeeksi ja säännöllisesti. Gluteeniviljoja syön silloin tällöin ja kestän niitä hyvin, jahka käyttö ei ole päivittäistä. Maitotuotteista käytän säännöllisesti oikeastaan vain kreikkalaista jugurttia ja silloin tällöin valkaisua iltapäiväkahvissa. Muutoin ohjenuora on mahdollisimman prosessoimatonta safkaa, paljon kasviksia ja tuoretta syömistä.  Olen nyt lähettänyt näitä hyvinvointiruokapäiväkirjoja valmentajalle tarkastettavaksi, ja hän on auttanut vielä vähän eteenpäin. Energiamäärät alkavat olla jo paremmalla tasolla, hiilareita vielä vähän lisää, niin sitten ollaan jo tavoitteissa Mutta katsokaa nyt, miten paljon saa syödä joka päivä! En olis ikinä ennen uskonut/uskaltanut syödä näin paljoa :)

Esimerkkipäivä: töitä, autolla ajoa... illalla kevyehkö juoksulenkki. Toimistotyöläisen peruspäivä. 

Klo 6.15 vettä

Klo 6.30 munakas (runsaasti kasviksia, 2 kananmunaa ja hippu broilerinjauhelihaa, oliiviöljyä pannulla), marjasmoothie (n. 3 dl: mansikoita, mustaherukoita, vettä, chia-siemeniä), 1 rkl kreikkalaista jugurttia.

Klo 10 2 lasillista vettä, Kupillinen kahvia, 1 jättitomaatti

Klo 11.30 tomaattikeittoa, iso vihersalaatti (salaattia, tomaattia, kurkkua), 4 pienehköä (n. puolet etusormesta) bratwurst-makkaraa. 1/2 mandariinia, 5 saksanpähkinää, kuppi kahvia ja luraus maitoa(laktoositon, 2%)


(lounas, en syönyt kaikkia kuvassa olevia nakkeja :) Yliarvioin menekin, listassa oikea syöty määrä). 

Klo 13.30 1 kuppi kofeiinitonta teetä

Klo 14.40 kreikkalainen jugurtti ja sharon-hedelmä



Klo 17 jauhelihakeittoa (naudan jauheliha 10%, juureksia, quinoaa), kauraleipä (päällä oliiviöljyä, salaattia, 2 kpl ohuen ohut kalkkunaleike, kurkkua). Jälkkäriksi appelsiini, muutama pähkinä ja pieni pala tummaa suklaata (81%), kofeiinitonta teetä. 




Klo 20.45 3 kpl väinämöisen palttoonnappia (tattarista), päällä salaattia ja paprikaa. Smoothie (mansikkaa, mustaherukkaa, chiaa, 1/4 avokado. 1rkl pellavansiemenrouhetta ja 1 banaani pilkottuna). Kofeiinitonta teetä. 


2 kommenttia:

  1. Tuo kofeiiniton tee kiinnitti huomioni, olenhan itse vaihtanut keväällä kahvini kofeiinittomaan.

    Onko kofeiinittoman teen taustalla mahdollisesti joku syvempi merkitys vai vähennätkö vain kofeiinin käyttöä sillä tavoin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heip! Tein jo vähän aiemmin havainnon, että join liikaa kahvia ja liian vähän vettä. Pelkkä veden litkiminen ei oikein motivoi, niinpä korvasin osan kahvista kofeiinittomalla teellä. Oon aivan ihastunut yogitean eri makuihin, torppaavat makeannälän samalla kertaa :)
      Miten kofeiinittomaan kahviin siirtyminen on sujunut? Onko se semmoinen kahvi yhtä hyvää kuin tavallinen? Yritin juuri eilen kysellä coffee housessa lattea kofeiinittomasta kahvista, mutta ei onnistunut 😕

      Poista

Anna palaa, beibi!