perjantai 16. lokakuuta 2015

Löperö treeniviikko ja Suvikuntoon -ruokahaaste!

Tämä viikko on ollut ihan löperö. Sanon sen suoraan. Olisin luullut, että keksisin roppakaupalla syitä ja keinoja liikkua aktiivisesti myös kiireemmän keskellä, mutta kappas vaan, tässä sitä ollaan jo perjantaissa ja liikunnat ovat ihan joutavalla tasolla. Jotain lenkkiä, yksi jumppa, yksi luokaton yritys aktivoida keskikroppaa. Hirveän paljon istumista töissä, hirveän vähän askelia päivän aikana. Tänään yritin lähteä juoksemaan iltalenkille, mutta mies käytti veto-oikeutta omalle salikäynnilleen, kun on ollut lasten kanssa niin paljon tällä viikolla (esim koko eilisillan ja tämän aamun ja aika paljon muutenkin, myönnettäköön).

Syöminen on ollut kohtuullista ja ohjeen mukaista, mutta jotenkin innotonta -menneeseen puolitoistaviikkoiseen on mahtunut niin paljon muuta innostavaa, etten ole jaksanut/ehtinyt/viitsinyt panostaa. Tai ehkä ruoka on ollut ihan hyvää ja sitä on ollut tarpeeksi, en vain ole juuri kiinnänyt asiaan huomiota?

Saimme Suvin kanssa valmentajaltamme ruokahaasteen, jonka kaima jo tiivistikin Sisublogin puolella ansiokkaasti. Olin etukäteen innoissani, ja mietin jo etukäteen mitä kaikkea kokeilisin. Toisin kävi tässäkin, rahkalla ja banaanilla mentiin. Yllätyksellistä ja innovatiivista?

Marjoja, jugurttia, siemeniä ja pellavansiemenrouhetta.

Salaattia täytteillä.


Nyt jälkeenpäin mietittynä sain onneksi kasaan ihan normisyömisillä jo aika monta pistettä. Tässä vielä haasteen raamit:

10 päivän ruokahaaste:
  1. Hiilihydraatit: Peruna, pasta, riisi, viljatuote (piste jokaisesta raaka-aineesta eli max. 4 pistettä)
  2. Proteiinit: Liha, kana, kala, kananmuna, maitotuote (5 pistettä)
  3. Rasvat: Avokado, oliiviöljy, rypsiöljy, kasvirasvalevite, pähkinä (5 pistettä)
  4. Tee salaatti jossa käytät sellaista kasvista, jota et ole pitkään aikaan syönyt (tai sellaista, joka on sinulle aivan uusi)  (1piste)
  5. Tee juureksista sellainen lisuke ruualle, jossa käytät juuresta, mitä et ole pitkään aikaan syönyt (1 piste)
  6. Tee marjoista välipala / jälkiruoka.  (1 piste)
  7. Tee hedelmistä välipala / jälkiruoka (1piste)
Lämpimähkö salaatti kurpitsalla ja punajuurella. 

Etanoita valkosipulivoissa. Ei mennyt ihan suositusten mukaan, mutta välillä pitää nautiskella. Kyllä, meni myös lasillinen punaviiniä. 

Tulokset: 
1. Hiilareita tuli helposti (jes!). Vaikka en kiinnittänyt asiaan huomiota, kokeilin jopa uutta tuotetta, tattaripastaa. Hyvää oli. 4 pistettä
2. Protskuja tuli kaikista kategorioista, jopa tuli kokeiltua harvinaisempiakin vieraita: hirven lihaa, saksanhirveä, savustettuja ahvenia...5 pistettä
3. Rasvoja tuli hyvin monipuolisesti. Listan lisäksi tuli kookosöljyä. Avokadoa opettelin käyttämään leivän pällä, nam! Kasvirasvalevitteeseen en taivu, eli kaiketi siis 4 pistettä
4. Tein salaattia, jossa oli kurpitsaa (en yleensä syö kuin kerran vuodessa halloweenina) ja myös tein kukkakaaliriisiä lisukkeeksi. Otan pisteen. 1 pistettä
5. Tämä on vaikea kohta; tein kyllä lantusta yksi päivä uudenlaista lisuketta: pilkoin lantun pieneksi, höyrytin kuutiot kypsiksi jonka jälkeen paistoin ne pannulla mausteissa (valkosipuli, lime-pippuri, kurkuma, curry). Tuli superhyvää! Lanttu siis vanha tuttu, mutta laitettuna uudella tavalla. Ehkä 0,5 pistettä?
6. Tein sunnuntaina vieraille marjapiirakkaa pöytään. Oliko se terveellistä? Ehkä suhteellisesti, jos vertaa vaikka suklaakakkuun (joka oli toinen vaihtoehto). Nykyisin leivon ihan kamalan harvoin, niin että leipomisesta ylipäätään voisi jo saada pisteen :) 1 piste  
7. Hedelmät on aikalailla perustarviketta joka päivä, että en oikein osaa miettiä tätä pisteen kannalta. Vai olisi varmaan pitänyt tehdä niistä jotain muuta kuin pilkkoa banaania tai omenaa rahkan sekaan... en ota pistettä, vaikka hedelmiä söinkin joka päivä, koska olisin voinut olla mielikuvituksellisempi. 0 pistettä

YHT 15,5 pistettä

Hirvenlihapullia ja salaattia. Rasvana avokadoa, hiilarina siivu kauraleipää (ei näy kuvassa).

Tattaripastaa, kasviksi ja jauhelihakastiketta ja salaattia. (Takana kolmen tunnin treeni, joten annos on aika messevä). 

Olen taistellut tällä viikolla sen kanssa, että olo tuntuu plösähtävän heti, kun liikunnat jäävät vähemmälle. Lisäksi on ihan tolkuton ikävä Huipulle jumppiin. Jamon kahvakuulasta poissaolo tuntuu aiheuttavan vierotusoireita, samoin kuin kuntonyrkkeily. Viimeksimainittuun aion kyllä suunnata sunnuntaina, vaikka mikä olisi!

Pään hajoilun, tavoitteiden nurkkaan heittämisen ja itseni ruoskimisen sijaan aion nyt keskittyä miettimään sitä, että kuntoa ja kroppaa siinä kuin koko hyvinvointiakin rakennan loppuelämää silmällä pitäen, välillä on tämmöisiä kausia varmasti myös tulevaisuudessa. Yksi viikko ei hommaa ojaan kaada, varsinkaan kun tämä ei nyt ihan luokattoman puolelle ole mennyt tässäkään tapauksessa. Huomenna on päivä uus, ja pitkä lenkki heti aamupäivästä tiedossa. Uuteen nousuun, heijjaa!

Loppuun haluan vielä heittää samaisen ruokahaasteen sinulle, arvon lukija! Mieti 10 päivän ajan, mitä uutta voisit ruokavalioosi saada, tai tuleeko kaikkia ruoka-aineita vaihtelevasti muutenkin! Kommentteja saa jättää, samoin voi tägäillä vaikka kuvia instaan häsäreillä #suvikuntoon ja #ruokahaaste. Enjoy!

Tacoja Panzassa kolmella erilaisella täytteellä (possu, kana ja bataatti). 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palaa, beibi!