lauantai 30. toukokuuta 2015

Raakaa peliä, kun testataan: kevättestien tulokset!

* Yhteistyössä Kuntokeskus Huippu ja Talentree Oy. Kaikki kuvat Marika Airila, kiitos!

Eilen aamulla nousin taas puoli kuudelta, käytin koirat kävelyllä ja polkaisin pyörällä Vänärille, kuopiolaisen yleisurheilun kehtoon. Aamu oli upea! Aurinko paistoi täydeltä terältä, lokit kirkuivat ja unisia koiranulkoiluttajia liikuskeli siellä täällä. Satamassa varpuset tsirputtivat ja kevyt aamukirpeys tuntui vielä...lupaillen kuitenkin lämpöistä päivää. Rakastan varhaisia aamuja! Minusta on jotain mielettömän siistiä pyöräillä tai juosta kaupungin läpi joskus älyttömän aikaisin, kun suurin osa kanssaihmisistä vielä nukkuu, mutta kaupunki jo venyttelee jäseniään uuteen päivään. Siinä tuntee olevansa jotenkin väkevästi elossa.
Eilen tunsin olevani paitsi elossa, myös nälkäinen: sekä ruuan (aamiainen noin aikaisin ei onnistu, vaikka urheilemaan olisinkin menossa. Käytännöksi aamutreenien suhteen on muodostunut hedelmä koiria käyttäessä ja oikeampi aamiainen sitten urheilun jälkeen) että testitulosten suhteen! Oli nimittäin aika kevättestien: talentriathlonkoululaiset ovat harjoitelleet ahkerasti (no, joku ahkerammin ja joku vähän vähemmän ahkerammin) koko kevätkauden. Helmikuussa testattiin lähtötaso ja nyt oli aika tarkistaa tilanne. Mustaa valkoiselle, kuinka käy? Onko talvi mennyt suunnitelmien mukaan treenatessa, vai onko elämä tullut väliin?Kuntokeskus Huipun testiryhmä oli taas lahjomattomana paikalla. Hannu, Marika ja Marko ottaisivat tulokset ylös samoissa lajeissa ja samalla tavalla: Laktaattitesteillä katsottaisiin kestävyyden ja aerobisen kunnon kehittymistä juoksemalla 4x1000m nousevalla intensiteetillä (siis ensimmäinen kilsa löperöä hölkkävauhtia, toinen vähän kovempaa, sitten jo juosten ja hengästyen, viimeinen sitten tyyliin "kaikki mitä irti lähtee"). Jokaisen juoksuosion jälkeen otettiin ylös syke, aika ja verikoe laktaatteja varten (hempglobiinin mittaamista muistuttava nipsaus).

Testien toinen osio koskee lihaskuntoa, siinä tehtiin ensin minuutin aikana niin monta kyykkyä kuin saa tehtyä (ja tämä se vasta mukavaa olikin tuon edelläkuvatun juoksurypistyksen jälkeen), sitten minuutin aikana niin monta punnerrusta kuin sai vaan tehtyä. Lopuksi tehtiin vatsoja; ensin tuen kanssa (kaveri piti jaloista) 10 istumaannousua kädet reisillä, sitten 10 kädet ristissä rinnalla ja sitten 10 kädet korvilla. Saman tien näiden jälkeen kaveri otti tuen pois ja sama setti oli tarkoitus tehdä ilman tukea; 60 vatsista yhteensä oli siis maksimi, kukin toki niin monta kuin puhtaasti sai tehtyä (Markon lahjomaton silmä seurasi vieressä).

Omat odotukseni olivat lähinnä kestävyyskuntoon liittyviä. Helmikuun testeissä olin jo tyytyväinen lihaskuntotasoon, ja taustalla olikin tuolloin intensiivinen salitreenijakso (pt-projekti) Markon ohjeiden mukaan. Naama venähti kuitenkin helmikuun kestävyystestien tulosten yhteydessä: osa-alue, jota olin pitänyt vahvuutenani, olikin heikoin lenkki. Sisuunnutti ja ärsytti samaan aikaan, joten eihän siinä muu auttanut kuin pistää kevään ajan töppöstä toisen eteen.

Testisuoritukset menivät osaltani hyvin ja voin sanoa rehellisesti, että kaikkeni annoin. Olo oli mainio, mikään paikka ei ollut kipeä ja olin nukkunut hyvin, selityksiä ei siis tarvitse kaivella yhtään mistään. No tässä sitten tuloksia:

Ja vielä sanallinen palaute valmentajalta:Eli hyvin meni, ja tästä on mainio jatkaa treeniä kohti kesän muita koitoksia! Seuraavat ovat ainakin:
* 26.6. mekkoon mahtuminen
* 8.8. Kuopio triathlon
* 18.8. Kuopio trail cup 1
* 25.8. Kuopio trail cup 2
* 1.9. Kuopio trail cup 3
* 5.9. Kuopio Maraton
* 8.9. Kuopio trail cup 4

Näyttää siltä, että heinäkuulle tarviis jotain ja että loppukesän/alkusyksyn viikonlopuille ei tarvii keksiä tekemistä. Hmmm...

Noin yleisesti testeistä sanoisin, että se on raaka peli, kun testataan. Joko olet kehittynyt tai et ole, mutta ihan itseään saa syyttää tai kiittää... Suosittelen lämpimästi testausta kaikille (semi)tavoitteellisille liikkujille! Laktaattitestejä on vaikea yksin ryhtyä toteuttamaan, mutta miettimällä itse tietyt mitattavat parametrit omaa kunnon kehittymistään voi kyllä seurata (esim sama matka, mikä syke/aika), netistä kyllä löytyy ohjeita, samoin varmasti kuntokeskuksilla osaavat neuvoa/auttaa eteenpäin.
Tänään onkin luvassa superhauska päivä, saatte hyvin pian kuulla lisää :) Instassa päivitän sitä mukaa kun tapahtuu (tsekkaa siis @suvivobe) :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palaa, beibi!