tiistai 23. kesäkuuta 2015

Tekosyitä lähteä liikkeelle

Olen tämän viikkoa perhepäivähoitajana, kun pienet siskontyttöni ovat täällä luonamme viettämässä lomaviikkoaan. Meillä on ollut tähän mennessä hurjan hauskaa -mutta on myönnettävä, että pienet huokaisuhetket päivittäin tulevat tarpeeseen. Eilen Muru jäi pitämään leffailtaa tyttöjen kanssa (Risto Räppääjä aiheutti ihastuneita huokauksia ja riemunkijahduksia, leffapopparit kenties vielä enemmän), niin minä pääsin lenkille. Tällä kertaa kävelin sateessa reippaasti ja hyppelin vain vähän, kun olin jo aamulla käynyt juoksemassa ja päivällä temppuillut tuntitolkulla puistossa (opettelin uudelleen kiipeilemään rekkitelineillä ja roikkumaan pääalaspäin jalkojen varassa. Kieppejäkin tein, jee!). 

Neiti Hattarainen nauttii puistosta kärrynpyöräharjoittelun päätteksi. "Äiti, ompa vaan ihanaa, kun on menty kesälomalle!"

Eilen aamulenkillä. Biitsin ohi mennessä piti pysähtyä harjoittelemaan käsilläseisontaa, koska se on jo NIIN lähellä!


Kävelyn rytmi siivitti ajatuksiani ja päädyin mietiskelemään miten äärimmäisen tärkeitä päivittäiset liikuntahetket nykyään ovat. Sitä mukaa kun takki kastui läpimäräksi ja vesi alkoi roiskua lenkkareissa uivien varpaiden väleissä, alkoi mielessäni muotoutua lista: tekosyitä lähteä liikkumaan!

Eilen aamulla. Häh?! Sään puolesta ei uskoisi! Mutta eka aamulenkki pikkupikkujuoksuvaatteissa. Tuntui viimein kesältä!

Meidän lähibiitsi. Paistaisi nyt joskus aurinko, niin pääsis loman merkeissä rantapäivän viettoon...
Lista tekosyistä lähteä liikkeelle (koska oikeastihan liikkeelle lähtö itsessään on SYY ja TARKOITUS): 

* Koska lapset! Lasten kanssa puistoon leikkimään: aika menee kuin siivillä, saa liikuntaa kuin huomaamattaan ja saa itse leikkiä
* Seuraa johtajaa (lasten tai kavereiden kanssa). Milloin viimeksi on tullut oltua? Mä olin tänään salilla, tästä nelikosta saisi Huipun Petri rutkasti lisäinspistä kehonpainotreeneihin: miten menee sammakko, pikkulinnunpoikanen, mittarimato tai pantteri? Entä kirahvi? Ja orava, pöllö ja käärme! Täältä pesee, ja hiki vaan virtasi! Pätee myös ylemmällä tasolla työelämässä. Vai mitä sanotte tästä.
* Kun sataa: ihana kesäsade kyllä huuhtelee pahimmat murheet. Jos itkettää, niin parkua voi kenenkään kiinnittämättä sen suurempaa huomiota. Sadepisarat ne vaan poskilla valuvat.
* Kun paistaa: rusketus tarttuu liikkuessa tasaisemmin. Jos on hellettä, suuntaa poluille metsän siimekseen tai liiku aikaisin aamulla. Aamuhetkissä on maagista energiaa. Joogaa vaikka puistossa tai laiturilla, tai kirmaa pururadalla niin kovaa, että tukka hulmuaa.
* Kun on kiirettä: stressi pyyhkiytyy pois, kun lähtee edes vähäsen. Fyysinen toiminta on kehon luonnollinen keino purkaa stressiä ja päästää normaalitilan hormonit hyrräämään --> anna kehon toimia niinkuin sen kuuluu.
* Kun ei ole tekemistä. Liikkumaan, lenkille, soutamaan, suppailemaan, liikuntatunnille, yleisurheilustadikalle loikkimaan. Miten nopeasti juokset 100 metriä? Miten pitkälle loikkaat hiekkalaatikkoon? Alkaa olla tekemistä!
* Kaverit: kun ihmisillä tuntuu olevan menoja niin paljon, että treffien JA liikunnan sovittaminen kalenteriin on jo vaivalloista. Yhdistä nämä, sielu ja mieli kiittävät!
* Väsyttää: päätä lähteä edes ihan vähän. Korttelin ympäri on parempi kuin ei mitään! Ja saattaa käydä niin, että kohta huomaat virkistyneesi ja käyneesi mukavalla reipailulla.
* Ylienergiaa? Muutamat intervalliharjoitukset tai kunnon punttitreeni tepsii ylienergiaan hetkellisesti, mutta varoituksen sana: pitkässä juoksussa voivat aiheuttaa entistä parempaa jaksamista!
* Jos ei haluta: liikunta auttaa kehoa pitämään yllä normaalia hormonitasapainoa ja mm. kunnon voimaharjoittelun on todettu naisilla nostavan testosteronin eritystä, joka taas vaikuttaa piristysruiskeena yleisesti ja erityisesti vällyjen välissä. (lähteenä esim. Kaisa Jaakkolan Hormonitasapaino-kirja ja Kukka Laakson kirjoitukset)
* Jos haluttaa: käyhän sekin hyvästä treenistä ja liikuntasuorituksesta, kun oikein villiintyy. Mikäs sen mukavampaa. 
* Jotta blogiin saa kirjoitusaihetta (tämä on oikeastaan äärimmäinen keino, jos muuten ei muka huvita)
* Jotta pääsee hetkeksi omaan rauhaan. Ajatuksineen, tunteineen, pohdintoineen. 
* Koirat haluavat lenkille, satoi tai paistoi. Mahtava syy lähteä pihalle! Jälkeen päin olo kiittää :)

Tuossa listaa alkuun! Laittakaa pliis omia tekosyitänne liikkumaan lähtemiseen vaikka kommenttien muodossa! Torpataan yhdessä kaikki mahdolliset tekosyyt jäädä sohvan pohjalle (koska elämä) :)

Tänään Huippupaikka pelasti: aamupäivällä temppuiltiin hyvä tosi lasten kanssa tatamilla.  Välissä tein itse ihan kunnon treenin kahvakuulilla, vesipainoilla ja jollain crosfitin näköisellä tee-se-itse-hartiapainolla. Alkuun ja loppuun leikittiin yhdessä pienten kanssa ja vielä venyteltiinkin. Video on sarjassamme "opettele nauramaan itsellesi" ja "elämä ei oikeastaan ole niin kovin vakavaa". 


Sateen ropistessa ikkunoihin,

Suvi

1 kommentti:

  1. Ei tuohon listaan mitään lisättävää!

    Tuota Pekkaniskaa olen itsekin aiemmin tutkiskellut ja ovatpahan mahtavat bonukset. Nämä pitäisi saada joka työpaikalle käyttöön - siinä viimeistään se viimeinen tekosyy liikkumiseen!

    VastaaPoista

Anna palaa, beibi!