keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Kick off -alkutesti ja onnistumisen perusteet

Maanantaina kävimme Suvikuntoon-projektin tiimoilta alkutesteissä. PT oli suunnitellut testit; pitäähän edistymistä toki mittaroida ja todentaa. Testit oli suunniteltu niin, että niissä löytyi meidän molempien Suvien tavoitteita tukevia osa-alueita. Pyöräilyergometrilla (12 min pyöräilyä nousevalla teholla pyörähdysnopeuden pysyessä samana. Seurattiin siis tehon ja sykkeiden yhteispeliä) testattiin hapenottokykyä ja lihaskuntotestillä kuntoa (ja myös sitkeyttä, pään kestokykyä ja keuhkojen kapasiteettia) suorittamalla listan mukaiset tehtävät aikaa vastaan. Kun katselin kuntotestin listaa (kuva alla), ensimmäinen mieleen hiipinyt ajatus oli, että klumps, yllättävän kovan alkutestin on Make pyöräyttänyt. Tässähän ollaan ilmeisesti ihan oikeasti tekemässä aika siistejä juttuja.Tässä poljetaan. Marko tarkkailee ja ohjeistaa koko ajan, kertoo mitä seuraavaksi tapahtuu. Itse sai keskittyä olennaiseen, eli polkemiseen oikealla kierrosnopeudella. Helppoa kuin heinänteko -joskin kehityskohdaksi paljastui juurikin tämä osa-alue, jossa olin luullut olevani vahvoilla. Oho. 


Havainto 1: Mieti konkreettisia tavoitteita ja niitä tukevia mittareita kehittymisesi seuraamiseksi. Konkreettinen tekeminen (testi) ja siitä saatavat tulokset (numerot) ovat raakaa faktaa ja kertovat tämänhetkisen tilan, mistä lähdetään liikenteeseen.

Testi oli yllättävän kova myös tehtynä, ei vain paperilla. Rankin vaihe henkisesti oli kohtaaminen vaa'an kanssa sekä jälleennäkeminen pihtien kanssa rasvaprosentin mittaamiseksi. Tässä ei laihistaminen auttanut (yritin kyllä).

Tulokset: 
* Paino 71,2kg
* Vyötärö 85cm / Lantio 98cm
* Rasva% 25,5
* PP-ergo: Maksimi työteho 224, VO2max 42,31 mL/kg/min (Viitearvot naiset 25-29v: 41-44 hyvä, 45-49 erittäin hyvä, yli 49 erinomainen)
* Lihaskunto 7min 26sek

Tämän listan harjoitukset taisteltiin läpi aikaa vastaan. Tosin muutamaan kohtaan tuli pari muutosta, kun todettiin että papu loppuu muuten kertakaikkiaan. Seuraavan kerran testi tehdään marraskuussa, samoilla muutoksilla ryyditettynä!

Rytmiryhmä kasassa. Tällä porukalla tullaan hikoilemaan seuraavan talven aikana useampaankin otteeseen!PT:n terveiset testituloksista: Tavoitteena rasvaprosentin pienentäminen: Treenimäärät ja laatu on varmasti riittävällä tasolla, joten ruokapuolelta tulee se elementti, jolla muutoksen saa aikaan.

Epäsuora PP-ergo kertoo aerobisen kunnon tasosta, eikä anna ihan koko kuvaa fyysisestä suorituskyvystä. Tässä on hyvä muistaa myös lajinomaisuus eli hyvä juoksija ei saa välttämättä pyörällä itsestään irti samalla tavalla. Nykyinen harjoitusohjelmasi pureutuu juuri tähän aerobiseen kuntoon ja parantamalla tätä ominaisuutta juoksukin menee eteenpäin. Sitten jatkossa pystytään ottamaan kropasta vielä enemmän irti, kun on ensin kehitetty tätä ominaisuutta. Minusta on itse asiassa hyvä, että tässä vaiheessa löytyi selkeä kohde missä on vara parantaa.


Lihaskuntotesti meni hyvin, tasaisen varmaa suorittamista läpi testin. Toki tuostakin pystyy aikaa tiputtamaan :)


Todella tyylipuhdasta, siis kertakaikkiaan. Mitkä ojentajat?

Havainto 2: Fakta on faktaa, eikä muuksi muutu, jollet tee asialle jotain. Loogisesti seuraava kysymys kuuluisikin siis miten. 

Kun pohdiskelin testin jälkeen tavoitteitani vuosi sitten, niistä tärkein oli yksi: itseni löytäminen kaiken sen äitiyden ja suorittamisen takaa sekä liikunnan ilon ja säännöllisyyden saaminen takaisin elämääni. Minun tapauksessani nämä kaksi liittyvät läheisesti toisiinsa, jollakulla muulla välttämättä eivät. Uskallan kuitenkin väittää, että liikunnallinen elämäntapa tukee itsemääräämisoikeutta ja omissa nahoissaan viihtymissä kaikilla: liikunta lisää myös naisilla testosteroni-hormonin eritystä, mikä taas lisää itsevarmuuden ja hallinnan tunnetta. Mitä saakaan aikaan ihminen, joka on fyysisesti vahva, ja jolla on selkeä päämäärä mentallisella (eli ajatus-) tasolla? Olen vakuuttunut, ja tähän tähtään. Omalta kohdaltani voin sanoa, että ihan oikea, kestävä muutos vie kauan. Minulla meni ainakin 3/4 vuotta, että pystyin rehellisesti sanomaan, etten uppoaisi takaisin vetelehtimisen ihmemaahan, vaan että olen liikunnallinen ihminen. Nyt on siis vasta aika seuraavalle isolle muutokselle...

Havainto 3: Fyysinen vahvuus lisää henkistä vahvuutta ja auttaa saavuttamaan kaikenlaisia päämääriä.

Tavoitteeni on kuitenkin tiputtaa rasvaprosenttia eli rehellisesti laihtua. Tai kiinteytyä, tiivistyä. Onhan näitä sanoja. Tämä kohta minua vähän jännittää, koska olenhan lukenut Fittiäsporttiablogeja jo monta vuotta samainen päämäärä mielessäni. Ja kuten ylläoleva brutaali luku ilmoittaa, paino on kasvanut tasaisesti koko ajan (byääh, tässä vaiheessa tekisi mieli sirotella tuhkaa päälleen ja jättää homma sikseen. Kuulostaako tutulta?). Koska liikuntamäärät ovat jo luultavasti sopivalla tasolla, taistoon käydään keittiön puolella. Tähän saan avukseni ruokapäiväkirjaani perustuvat selkeät ohjeet valmentajalta, koska hyvin luultavasti jotain on pielessä. Se on siis suorittamisosa, MUTTA! Kuten sanottua, ei se niin helppoa ole. On aika seuraavan isomman muutoksen, ja se on elää elämää 5+ kg kevyempänä. Ja jos en ole aiemmin siihen kyennyt tai ryhtynyt, miksi nyt?Kolme esimerkkipäivää ruokapäiväkirjasta. Ylimääräinen napostelu siivoutui pois, kum piti kirjata syömisiään. Pitänee aina välillä kirjailla tsekkipäiviä, niin asiaan havahtuu tarvittaessa ajoissa. 


Havainto 4: Jos haluat sitä todella, löydät kyllä keinot. Jos et halua, löydät kyllä selitykset. Eli jos todella ajattelet päämäärääsi, sinun täytyy voida perustellusti vastata itsellesi kysymykseen MIKSI. Kun tiedät vastauksen, et enää muuta näekään kuin vaihtoehtoisia ratkaisuja. Oma syyni laihtumiseen hakee vielä tiiveintä muotoaan, mutta kyllä se vielä löytyy.

Näillä lähdetään tähän projektiin! Lisää ruokavalioasioista lauantain ravintopalaverin jälkeen!

Ihanaa viikkoa teille, syksy on täällä, mikä mahtava tilaisuus liikkumiseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palaa, beibi!