lauantai 18. heinäkuuta 2015

Lasten kanssa lomalla kaukana arjesta

Liekö joku muukin lapsiperheen vanhempi huomannut, että kotona arki tuppaa olemaan melkolailla samanlaista -olipa loma tai ei? Tarkoitan, pyykinpesua, ainaista ruuanlaittoa ja to do-listaa riittää... Niimpä päätimme lähteä kesäreissuun täksi viikoksi, josta syystä myös blogihiljaisuus. Nyt ollaan taas kotvanen kotona, pestään vähän sitä pyykkiä... ja sitten mennään taas. Kesä on taattu!

Tällä viikolla tiemme vei kohti Turkua. Ajatus oli majailla ystäviemme luona, jotta hengailuaika heidän kanssaan olisi mahdollista maksimoida, harvoin kun näemme. Lisäksi tenaville olisi seuraa toisistaan, mikä tiesi laatuaikaa vanhemmille (ainakin kunnes nukkumaanmenoaika koitti. Tai siis tarkemmin sanoen EI koittanut). Majapaikkamme sijaitsi Raisiossa, josta sitten kätevästi hoidimme päivä- ja iltavierailuja seudulla: keskiviikkona pitkä päivä Muumimaailmassa ja illalla hengailua Naantalin rannoilla ja vanhassa kaupungissa, torstaina valloitimme upean Kupittaan leikkipuiston Turussa ja maistelimme kerrassaan ihanan lounaan Aurajoen rannan ravintolassa. Torstaina ajoimme yhden stopin taktiikalla Jyväskylään, jonne päätimmekin jäädä vielä pidentämään reissuamme yhden hotelliyön verran. Perjantaina löysimme itsemme ihanasta Mäki-Matin leikkipuistosta, jossa viihdyimme peräti kolme (!) tuntia ennen lounasta ja kotimatkaa.
Kaupunkilomat ovat lasten myötä saaneet kokonaan uuden vivahteen. Kun sitä ennen maleksi päivisin pitkin kaupunkia. lorvi tuntitolkulla kahviloissa parantamassa maailmaa, bongaili kivoja ravintoloita iltaa varten ja kävi tarvittaessa hengähtämässä hotellilla silloin kuin huvitti, niin jo on touhu muuttunut. Uuteen kaupunkiin tullessa otetaan selvää monipuolisista leikkipuistoista, hengaillaan niissä, kunnes valitaan lounaspaikka sen mukaan, mistä ravintolasta löytyy leikkipaikka. Sen jälkeen koitetaan ehkä nukuttaa tenavia (usein onnistumatta) vaunuissa tai majapaikassa. Sitten lähdetäänkin jo katsastamaan taas uutta leikkipuistoa/leikkipaikkaa ja iltaruoka syödään kivasti (tai joskus vähemmän kivasti, päiväunien onnistumisesta riippuen). Jos pahin tapahtuu, koko jengi väsyy puoli ysin jälkeen hotellihuoneeseen, kun ei lapsia muutenkaan saa nukkumaan. Kun siis reissaa lasten kanssa, hotellilla ON väliä, sillä siellä tulee väistämättä vietettyä hiukan enemmän aikaa.
Ja silti, kaikesta tästä huolimatta, lomalla ja kaupunkilomalla on kivaa yhdessä muksujen kanssa. Ei sellaista, mihin itse on tottunut, mutta niinkuin monesti muutenkin, lapsien kanssa kivuuteen pääsee käsiksi vasta siinä vaiheessa, kun hylkää omat ennakko-odotuksensa siitä, a) millaista on ollut ennen, b) millainen on kivaa minun mielestäni ja c) hylkää ennakko-odotuksensa kaiken kaikkiaan ja keskittyy olemaan hetkessä, koska niin ne muksutkin ovat.

Se täytyy kuitenkin sanoa, että automatkailu sellaiseen suht tottumattomien tenavien kanssa on aika hasardia, tai ainakin pitää itse varautua sekä taukoihin että viihdytystoimiston rooliin, vaikka itseä väsyttäisikin. Olemme tähän asti suosineet pitkillä matkoilla junaa, mutta nyt liikkumissuunnitelmat määränpäässä mahdollistuivat auton myötä. En kuitenkaan haluaisi ryhtyä viihdytysvastaavaksi noin ylipäätään, en kotona enkä matkalla, joten hyvät neuvot ovat kalliit kesän loppuja reissuja ajatellen. Oletko siis kokenut matkailija lasten kanssa? Onko sinulla hyviä vinkkejä/kokemuksia/ideoita etenkin pitkille automatkoille? Pliis, jaa ne minullekin!

Tiipii, jossa opiskellaan, että "Loru on kadonnut". Ottasko Filosofian akatemia koppia?


Yhtä kaikki loma kaukana omasta arjesta tekee ihan todella hyvää koko perheelle! Meillä oli tosi hauskaa, ollaan oltu rentoja ja levänneitä. Ja kyllähän kodistakin nauttii sitten eri tavalla, kun välillä käy muualla. Reissun seurauksena syömiset tosin ovat olleet ihan mitä sattuu ja jonkinmoinen sokerikoukku lienee päässyt syntymään, joten jonkinlaista omaan arkeen palaamista tässä nyt jo kaivataankin... salille! Juoksemaan! Pyöräilemään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palaa, beibi!