keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Flunssalle kyytiä

Viikonloppuna flunssa kolkutteli oven takana ja yrkyili kylään. Puolisko ja neiti kaksvee olivat viime viikolla räkätaudissa, ja minun ja neiti nollaveen vuoro ilmeisesti olisi tällä viikolla. Mutta ei, takaisin potkitaan niin että soi!

Lääkkeet eivät ole millään muotoa lähellä sydäntäni, ennen kaikkea pyrin panostamaan ennaltaehkäisyyn. Joskus kuitenkin pari mummin konstia on paikallaan, kun tilanne alkaa muistuttaa kaktusta kurkussa. Tässä pari suosikkiani!

Kuusenkerkkäjuoma:

Kuusenkerkissä on ilmeisesti jotain vastustuskykyä buustavaa ihmeainesta ja lisäksi tietysti c-vitamiinia. Paras kuusenkerkkäjuoma tulee keväisen tuoreista kerkistä, joita itse olen kerännyt talteen pakastimeen. Mummi taisi kyllä talven mittaan kerätä ihan tuoreita kerkkiäkin talvisaikaan tarpeen mukaan. Muistan kun pikkulikkana aina lähdettiin mummin kanssa maalla metsään kävelemään ja keräiltiin kuusenkerkkiä juomaa varten. Mummi opetti napsimaan niitä suuhunkin kulkiessa -hennon vaaleanvihreät kerkät ovat pehmeitä ja maistuvat ihanan kirpakoilta!

Juoma tehdään näin:

n. 1 l vettä
kourallinen kuusenkerkkiä

Kiehautetaan vesi esim veden keittimessä tai kattilassa. Lisätään kannuun kourallinen kuusenkerkkiä ja kaadetaan vesi päälle. Annetaan hautua vähintään puolisen tuntia, tai vaikka yön yli. Valmista juomaa voi lisätä teehen tai juoda hiukan vedellä laimennettuna sellaisenaan tai hunajan kanssa. HUOM! allergiset olkoot varovaisia.
Inkiväärimahla

Kun flunssa pukkaa päälle tai on juuri vyörymässä päälle, on syytä ottaa järeät aseet käyttöön. Inkiväärin, sitruunan ja hunajan liitto vie flunssan mennessään ja kaktuksen kurkusta.

Tee näin: raasta tuoretta inkiväärin juurta (kuorittuna!) purkkiin (johon sinulla on kansi olemassa). Itse suosin lasipurkkia, en halua potentiaalisia muovijäämiä lääkkeeseeni :) Lisää päälle puristettu (luomu)sitruunan mehu ja lusikoi päälle reilusti hunajaa (esim. peukalon pään verran inkivääriä, 1 sitruunan mehu, 2-3 rkl hunajaa). Sekoittele mahlaksi ja nauti ruokalusikallinen useamman kerran päivässä. Varoitus, tämä on tujua...mutta niin pitää ollakin, että pöpöt saavat kyytiä!
Suolavesikurlaus

Tämä on inhokkini flunssantorjunnassa, mutta ärsyttävän tehokas keino! Tämä oli oman äitini suosikkikeino, jos aloimme valitella kipeää kurkkua. Silloin tiedettiin mitä oli edessä... Keitettyyn veteen liotetaan niin paljon suolaa, kuin kehtaa laittaa (esim 2 dl vettä, 5-6 tl suolaa). Jäähdytetään vesi mukissa semmoiseksi, että sillä voi kurlata (mutta mielellään saa olla tosi lämmintä silti, myös lämmöllä on tehtävänsä). Sitten vaan kurlaillaan vähintään aina ennen hampaidenpesua, halutessaan useammankin. Suola desinfioi kurkkua auttaa siten häätämään pöpöjä. Tämä siis on ainakin tarkoitus :) Varoitus: aiheuttaa helposti yökkäysrefleksin, kun on niin ällösuolaista.

Mustaviinimarjat

Marjoja -etenkin mustaviinimarjoja ääntä kohden. Suomalaista superfoodia parhaimmillaan -ja pullollaan vitamiineja!Mutta mikähän auttaisi samalla tavalla vatsatautiin? Neiti kaksvee aloitti viimeyönä ja vielä vaan jatkuu... Toivottavasti ei tartu meihin muihin, varsinkin pienimmän puolesta huolettaa :/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palaa, beibi!